Hyppää suoraan sisältöön
Frisbeegolfkiekon Valintaopas 2024

Frisbeegolfkiekon Valintaopas 2024

Frisbeegolfissa on tärkeää valita oikea kiekko oikealla hetkellä. Markkinat ovat pullollaan erilaisia kiekkoja, joista osa sopii paremmin esimerkiksi aloittelijoille. Oikean kiekon valinta voi tuntua alussa erittäin haastavalta. Tässä oppaassa käymme läpi asioita, joita frisbeegolfkiekkoa valittaessa kannaattaa ottaa huomioon. Tämän oppaan jälkeen löydät helpommin juuri sinulle sopivat frisbeegolkiekot sekä kehityt nopeammin frisbeegolfissa.

Lentonumerot

Käydään aluksi läpi frisbeegolfkiekkojen lentonumerot. Jokaisella kiekolla on lentonumerot, jotka antavat suuntaa kiekon lentoradasta. Verkkokaupastamme löydät jokaisen kiekon lentonumerot, minkä lisäksi useilla valmistajilla ne on painettu kiekon kanteen. Lentonumerot ilmoitetaan tässä järjestyksessä:

  • Nopeus (Speed)
  • Liito (Glide)
  • Vakaus (Turn)
  • Feidi (Fade)

Nopeus

Lentonumeroista ensimmäinen on kiekon nopeus. Mitä suurempi kiekon nopeus on, sitä pidemmälle kiekon on suunniteltu lentävän. Kiekon nopeus kertoo rimmin paksuudesta ja vaihtelee välillä 1-15. Yleensä nopeudet 1-3.5 ovat Puttereita, 3-4.5 Lähestymiskiekkoja, 4-6.5 Midareita, 6-9 Väylädraivereita, 9-15 Pituusdraivereita. Eri nopeuksisisa kiekkoja tarvitaan erilaisissa heitoissa, mutta lähtökohtaisesti nopeammat kiekot vaativat nopeampaa lähtönopeutta lentääkseen suunnitellusti.

Liito

Lentonumeroista toinen on kiekon liito. Liidolla kuvataan kiekon kykyä pysytellä ilmassa. Liitoa mitataan asteikolla 1-7. Mitä suurempi liito, sitä pidemmälle kiekko käytännössä lentää. 

Vakaus

Lentonumeroista kolmas on kiekon vakaus. Frisbeegolfissa puhutaan usein ylivakaista, vakaista ja alivakaista kiekoista. Vakaudella tarkoitetaan käytännössä, kuinka helposti kiekko lähtee kääntämään pyörimissuuntaansa vastaan. Vakautta mitataan asteikolla 1 - (-5). Mitä alivakaampi kiekko eli pienempi vakaus, sitä helpompi sitä on heittää pitkälle. Alivakaa kiekko kääntää helpommin lennon aikana oikeakätisen heittäjän rystyheitossa oikealle ja vasenkätisellä vasemmalle.

Feidi

Lentonumeroista viimeinen on kiekon feidi. Loppufeidillä tarkoitetaan kuinka herkästi kiekko kaartaa oikeakätisen rystyheiton lopussa vasemmalle tai vasenkätisen rystyheiton lopussa oikealle. Feidiä mitataan asteikolla 0-6. Yleensä mitä pienempi feidi kiekossa on, sitä paremmin se soveltuu aloittelijoille. 

Frisbeegolfkiekon valinnan kolme keskeistä seikkaa ovat:

  1. Malli
  2. Paino
  3. Muovilaatu

1. Malli

Kiekon malli on suurin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa sen lentorataan. Kiekot jaetaan yleisesti viiteen päätyyppiin: putterit, lähestymiskiekot, midarit, väylädraiverit ja pituusdraiverit. Jokaisella tyypillä on omat erityisominaisuutensa, jotka on suunniteltu tiettyihin heittoihin:

  • Putterit ovat tylppäreunaisia ja suunniteltu lentämään suoraan minimaalisella feidillä. Ne sopivat aloittelijoille, koska niiden muoto on kädessä mukava ja niillä on helppo heittää tarkasti. Puttereita käytetään yleensä suoriin heittoihin sekä puttaamiseen. Aloittelijoilla putterit lentävät noin 30-50m, ammattilaisilla +90m. Suosituimmat putterimme ovat:
Prodigy 300 Pa3Discmania S-Line P3X
  • Lähestymiskiekot ovat litteämpiä kuin putterit ja niitä käytetään pääasiassa lähestymisiin koria kohti. Lähestymiskiekot eivät yleensä liidä paljon, mutta sopivat usein hyvin myös kämmenheittoihin. Aloittelijoilla lähestymiskiekot lentävät 30-40m, ammattilaisilla +80m. Suosituimmat lähestymiskiekkomme ovat:
Prodigy 400 A2Innova Star Toro
  • Midarit ovat halkaisijaltaan hieman muita kiekkoja suurempia ja ne lentävät hieman puttereita pidemmälle. Midareita käytetään tyypillisesti tarkkoihin, suoriin ja lopussa feidaaviin heittoihin. Aloittelijoilla midarit lentävät 40-60m, ammattilaisilla +100m. Suosituimmat midarimme ovat:
Discmania C-Line MD1Clash Discs Steady PeachDiscraft ESP Buzzz
  • Väylädraiverit ovat hieman midareita nopeampia, teräväreunaisia kiekkoja, jotka lentävät pitkälle feidaten lopussa. Väylikset lentävät yleensä tarkasti ja suoraan, mutta niiden loppufeidi on midareita suurempi. Aloittelijoilla väylädraiverit lentävät 50-70m, ammattilaisilla +120m. Suosituimmat väylädraiverimme ovat: 
Clash Discs Steady SodaDiscmania S-Line FDProdigy 400 F7
  • Pituusdraiverit ovat vielä väylädraivereitakin nopeampia, litteitä ja teräväreunaisia. Pituusdraiverit on tarkoitettu pitkiin heittoihin, jotka feidaavat reilusti lopussa. Aloittelijoiden ei kannata pituusdraivereita hankkia, mutta ammattilaisilla pituusdraiverit lentävät +140m. Suosituimmat pituusdraiverimme ovat:
Clash Discs Steady Wild HoneyDiscmania S-Line DD3Discmania S-Line DD

2. Paino

Kiekon paino vaikuttaa merkittävästi sen lentoon. Kevyemmät kiekot (130-169 grammaa) ovat aloittelijoille sopivampia, sillä ne lentävät helpommin pidemmälle. Painavammat kiekot (yli 170 grammaa) ovat vakaita ja hallittavia kokeneempien pelaajien käsissä, erityisesti tuulisissa olosuhteissa. Kevyemmät kiekot ovat yleensä täysipainoisia alivakaampia. Suosituimmat kevyet kiekkomme ovat: 

Latitude 64 Recycled DiamondLatitude 64 Opto PearlLatitude 64 Opto Ruby

3. Muovilaatu

Muovilaatu vaikuttaa kiekon kestävyyteen ja tuntumaan kädessä. Kaikilta valmistajalta löytyvät ainakin edullisempi "puttimuovi" sekä kalliimpi "premium-muovi". Puttimuovi on usein gripikkäämpää ja sopii erityisesti puttaamiseen. Puttimuovi kuluu huomattavasti premium-muovia nopeammin ja muuttuu nopeasti alivakaammaksi. Yleensä heittämisessä suositetaan premium-muoveja, sillä ne tuntuvat paremmalta kädessä ja säilyttävät lento-ominaisuudet pidempään.

Esimerkkejä valmistajien muoveista:

Prodigy Disc:

  • Puttimuovit: 300, 300 Soft, 350G
  • Premium-muovit: 400, 500, 750

Innova:

  • Puttimuovit: DX, KC Pro, XT
  • Premium-muovit: Champion, Star, GStar

Discmania:

  • Puttimuovit: D-Line, Active, Hard Exo
  • Premium-muovit: C-Line, S-Line, Active Premium, Neo

Clash Discs:

  • Puttimuovit: Softy, Hardy
  • Premium-muovit: Steady, TONE

Latitude 64:

  • Puttimuovit: Zero Medium, Zero Soft, Zero Hard, Sense
  • Premium-muovit: Opto, Gold, Grand

Kiekkosuosituksia frisbeegolfin aloittaneille:

Keräsimme alle parhaimman puttiputterin, midarin ja väylädraiverin eri valmistajilta. Voit yhdistellä eri merkkejä tai valita ylivoimaisesti suosituimman tuotteemme: KiekkoKingin Mysteerisetin, kirjoittaa toiveeksi sopivat kiekot aloittelijoille, jolloin keräämme juuri sinulle sopivat kiekot:

Discmania

Discmania Flex 2 D-Line P1

Innova

Clash Discs

Prodigy Disc

Latitude 64

Lopuksi

Kiekkojen valinta voi tuntua alussa haastavalta, mutta parhaiten kiekoista oppii heittämällä niitä! Toivottavasti tämä opas auttaa sinua valitsemaan sopivimmat frisbeegolfkiekot, ja pääset nauttimaan lajin tarjoamasta ilosta ja haasteista!